martes, 26 de octubre de 2010

Resumen Reunión 25 de Octubre

Ayer tuvo lugar la reunión para la elección de representantes de los doctorandos en el grupo de trabajo de la Generalitat de Catalunya que se reunirá por primera vez el jueves 28 de Octubre. A la reunión asistieron arededor de cincuenta doctorandos de diversos centros y universidades.

Los representantes elegidos fueron Elena Capel y Noèlia Fernández, de D-Recerca, Agnese Muñoz, del Institut de Ciències del Mar de Barcelona y Andrés Martín, del Institut de Bioenginyeria de Catalunya. 

De cara al grupo de trabajo, se acordó por amplia mayoría que la postura de los investigadores predoctorales será la de no aceptar el decreto de precios de la Generalitat de Catalunya para este año y reclamar que, ante la imposibilidad de aplicarlo, se aplique el decreto del año anterior con unos precios incrementados como máximo en el porcentaje que marca el IPC del último año. No se aceptarán negociaciones a la baja de la tasa de 400€ y se reclamará la devolución del importe que exceda el precio del año anterior corregido por el IPC a los doctorandos que ya hayan pagado sus matrículas.

Durante la reunión también se realizó un brainstorming de argumentos y un análisis colectivo de la información proporcionada por la Generalitat de Catalunya, según la cual los precios han disminuido. Los representantes de los doctorandos presentarán estos argumentos al grupo de trabajo, entre los que incluyen, entre otros,  la realidad de los doctorandos como trabajadores y no estudiantes, la negativa a pagar precios arbitrarios por servicios que no se reciben, la problemática generada por el decreto a doctorandos extranjeros y la necesidad de consultar con los doctorandos como se había hecho otros años antes de introducir cambios de este tipo.

Se acordó presentar también ante el grupo de trabajo las firmas recogidas en apoyo al manifiesto en contra de la subida de las tasas de tutela de tesis, tanto firmas físicas como un listado de las adhesiones al manifiesto en la red. Para ello, se pide a todos los que han recogido firmas físicas y cartas institucionales de apoyo  que las entreguen a los representantes el miércoles a las 19h delante de la entrada principal del edificio histórico de la UB, en la plaza Universitat de Barcelona.

Considerando que la postura inicial de la Generalitat de Catalunya en el grupo de trabajo es no considerar el decreto en sí sinó clarificar su interpretación, las reclamaciones de los investigadores predoctorales requerirán un trabajo y apoyo sostenidos en las próximas semanas.

7 comentarios:

  1. Personalmente la postura de partida me parece muy bien. Tambien parece claro que la solución no sera facil ni rapida asi que deberiemos empezar a meditar la opcion de no pagar las matriculaciones de forma massiva. Seguramente hay casos en que esto no es una opcion pero la gran mayoria deberiamos ejercer dicha medida de presion a pesar de que pueda acarrear dificultades. Pero la revolucion francesa solo fue possible llenando las cestas de cabezas. Quien algo quiere, algo le cuesta.

    ResponderEliminar
  2. En primer lugar, muy de acuerdo con lo expuesto...

    Por otra parte, referido a la estrategia de no pagar, en la facultad de biología, al colectivo que se ha movilizado, se le ha dicho a la gente que vaya haciendo la matrícula, pero que no se les hará pagar hasta que se "clarifique" la situación.

    A lo mejor digo una tontería, pero, ¿puede esto hacer que de algún modo la gente que se matricule esté "rehén" de la administración, en caso de que se intente el enfoque de no pagar nada...?

    Yo, desde luego no sé si sería así o no... bueno, dicho queda.

    ResponderEliminar
  3. Antes que nada, muchas gracias por el trabajo que estais llevando a cabo.

    ¿Se ha planteado realizar de forma adicional algun tipo de mobilización que de proyección mediática a la problemática?

    Ánimo!!

    ResponderEliminar
  4. Felicidades chicos por el trabajo y el tiempo empleado.

    En linia con el último comentario, lo que más temen los de arriba es una campaña mediática explicando las incoherencias de la administración. Una entrevista con Cuní, en "els matins" seguro que dinamizaría bastante el asunto, especialmente al estar cerca las elecciones.

    Quizás esta política de "ya os matricularéis luego" es una estrategia para que se haga después de las elecciones, cuando nuestra presión pueda ser menor.

    ResponderEliminar
  5. Està molt bé que hi hagi moviment i que els doctorants s'estiguin mobilitzant.

    Sóc estudiant de doctorat i evidentment estic d'acord que la pujada de la matrícula és brusca i excessiva. Ara bé, crec que si escrivim un manifest de protesta hem de ser clars i concisos. Hem de tenir clar de què ens queixem, si no se'ns menjaran amb patates!

    Ens queixem de l'augment de la matrícula del 400% i només d'això (no barregem temes: som estudiants de doctorat no podem posar-nos al nivell dels post-docs, professors, tècnics, etc em sap greu però no és el mateix estem en període de formació no ho oblidem!).

    Crec que hem de demanar una millora dels serveis de doctorat i un augment més progressiu de les taxes, un allargament del període de matrícula, coses clares i concises!

    Personalment, si volem tenir alguna oportunitat refaria el manifest i que consti que no vull menystenir a tota la gent que ha fet la feina. Som persones amb criteri si us plau no perdem el seny.

    Anna (Farmàcia-UB)

    ResponderEliminar
  6. Anna, em sembla que l'oportunitat ja la tenim, i ho proven la reunió passada i la de la setmana que ve amb la generalitat. I si la tenim és gràcies a una gent que s'han mogut molt ràpid i eficientment, dedicant-hi molt temps i energies. I la cosa és encara més lloable del que podria semblar ja que a alguns d'ells les seves beques els cobreixen els 400 euros i per tant s'estan movent simplement per solidaritat i pel sentiment d'injustícia que tenim tots.

    Segurament tens raó, i per aconseguir coses és bo plantejar-les de manera clara i concisa. Però crec que cal tenir en compte en quant de temps es va escriure el manifest i quanta gent va col·laborar en la redacció. Un cop feta la base que representa aquest manifest és molt fàcil apuntar-se al carro (en aquest grup m'hi incloc, perquè va ser quan em vaig assabentar del moviment) i, és clar, un cop moguts els primers fils a vegades pot ser massa fàcil criticar-ho. Per això no crec que sigui justa la teva crítica.

    I respecte al que dius que s'ha de reclamar de manera clara i concisa (una millora dels serveis de doctorat i un augment més progressiu de les taxes, un allargament del període de matrícula), t'informo (i a tothom que ho llegeixi ja que els administradors del blog no ho han pogut fer públic aquí de moment) que en la primera reunió amb la generalitat el passat 28 de juny, d'entre els compromisos presos per part de la generalitat hi ha:

    - Desglossar el preu de la matrícula de doctorat de manera que la lectura i defensa de la tesi s’aboni en un únic pagament el curs acadèmic en què es porti a terme aquest acte a partir del curs 2011-2012." = AUGMENT MÉS PROGRESSIU DE LES TAXES

    - Establir els mètodes de seguiment necessaris, i correcció, si s’escau, per tal que les universitats puguin vetllar pel compliment de la tasca tutorial, de seguiment i d’avaluació continuada que han d’efectuar els directors de tesi i les comissions de seguiment de les universitats." = MILLORA DELS SERVEIS DE DOCTORAT

    - Demanar a les universitats públiques catalanes que apliquin i comuniquin als beneficiaris una ampliació dels terminis de matrícula de doctorat per al curs 2010-2011, així com un diferiment en el pagament de la mateixa per tal de poder minorar l’impacte de l’augment de la matrícula en relació als salaris percebuts pels doctorands." = ALLARGAMENT DEL PERÍODE DE MATRÍCULA

    - Estudiar la viabilitat jurídica de la petició dels doctorands relativa a derogar,
    congelar o eximir el compliment del Decret 98/2010 en l’article 4.6 de l’annex 1, i en el cas que sigui possible, traslladar a l’Hble. Sr. Josep Huguet, Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, aquesta petició. = POSSIBLE AUGMENT PROGRESSIU DE LES TAXES JA AQUEST CURS

    - Mantenir aquesta comissió de treball per abordar la qualitat i el funcionament dels programes de doctorat a les universitats catalanes, explorant totes les problemàtiques que s’hagin pogut detectar fins al moment (algunes d’elles ja han estat exposades pels doctorands en el decurs de la reunió) i aquelles que puguin aparèixer durant el procés
    d’anàlisi de la situació. = punt que, personalment, crec que és el més important de cara a evitar situacions semblant en el futur.

    D'altra banda, també voldria fer notar que la gent que han mogut això són doctorands que s'han trobat "barallant-se" de temes polítics contra polítics de professió, per tant el mèrit del que s'ha aconseguit i de tot el que s'està fent considero que és mooolt més gran.

    I ja per acabar, Anna, et convido a unir-te al grup de D-recerca, on es debaten i es decideixen tots aquests temes, on t'assabentaràs de primera mà com estan les coses, i on pots aportar les teves opinions i visions i ser part activa en el moviment. Aquí tens el link:

    http://groups.google.es/group/drecerca

    Gemma Pagès
    UAB

    ResponderEliminar
  7. Anna, em sembla que l'oportunitat ja la tenim, i ho proven la reunió passada i la de la setmana que ve amb la generalitat. I si la tenim és gràcies a una gent que s'han mogut molt ràpid i eficientment, dedicant-hi molt temps i energies. I la cosa és encara més lloable del que podria semblar ja que a alguns d'ells les seves beques els cobreixen els 400 euros i per tant s'estan movent simplement per solidaritat i pel sentiment d'injustícia que tenim tots.

    Segurament tens raó, i per aconseguir coses és bo plantejar-les de manera clara i concisa. Però crec que cal tenir en compte en quant de temps es va escriure el manifest i quanta gent va col·laborar en la redacció. Un cop feta la base que representa aquest manifest és molt fàcil apuntar-se al carro (en aquest grup m'hi incloc, perquè va ser quan em vaig assabentar del moviment) i, és clar, un cop moguts els primers fils a vegades pot ser massa fàcil criticar-ho. Per això no crec que sigui justa la teva crítica.

    I respecte al que dius que s'ha de reclamar de manera clara i concisa (una millora dels serveis de doctorat i un augment més progressiu de les taxes, un allargament del període de matrícula), t'informo (i a tothom que ho llegeixi ja que els administradors del blog no ho han pogut fer públic aquí de moment) que en la primera reunió amb la generalitat el passat 28 de juny, d'entre els compromisos presos per part de la generalitat hi ha:

    - Desglossar el preu de la matrícula de doctorat de manera que la lectura i defensa de la tesi s’aboni en un únic pagament el curs acadèmic en què es porti a terme aquest acte a partir del curs 2011-2012." = AUGMENT MÉS PROGRESSIU DE LES TAXES

    - Establir els mètodes de seguiment necessaris, i correcció, si s’escau, per tal que les universitats puguin vetllar pel compliment de la tasca tutorial, de seguiment i d’avaluació continuada que han d’efectuar els directors de tesi i les comissions de seguiment de les universitats." = MILLORA DELS SERVEIS DE DOCTORAT

    - Demanar a les universitats públiques catalanes que apliquin i comuniquin als beneficiaris una ampliació dels terminis de matrícula de doctorat per al curs 2010-2011, així com un diferiment en el pagament de la mateixa per tal de poder minorar l’impacte de l’augment de la matrícula en relació als salaris percebuts pels doctorands." = ALLARGAMENT DEL PERÍODE DE MATRÍCULA

    - Estudiar la viabilitat jurídica de la petició dels doctorands relativa a derogar,
    congelar o eximir el compliment del Decret 98/2010 en l’article 4.6 de l’annex 1, i en el cas que sigui possible, traslladar a l’Hble. Sr. Josep Huguet, Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, aquesta petició. = POSSIBLE AUGMENT PROGRESSIU DE LES TAXES JA AQUEST CURS

    - Mantenir aquesta comissió de treball per abordar la qualitat i el funcionament dels programes de doctorat a les universitats catalanes, explorant totes les problemàtiques que s’hagin pogut detectar fins al moment (algunes d’elles ja han estat exposades pels doctorands en el decurs de la reunió) i aquelles que puguin aparèixer durant el procés
    d’anàlisi de la situació. = punt que, personalment, crec que és el més important de cara a evitar situacions semblant en el futur.

    D'altra banda, també voldria fer notar que la gent que han mogut això són doctorands que s'han trobat "barallant-se" de temes polítics contra polítics de professió, per tant el mèrit del que s'ha aconseguit i de tot el que s'està fent considero que és mooolt més gran.

    I ja per acabar, Anna, et convido a unir-te al grup de D-recerca, on es debaten i es decideixen tots aquests temes, on t'assabentaràs de primera mà com estan les coses, i on pots aportar les teves opinions i visions i ser part activa en el moviment. Aquí tens el link:

    http://groups.google.es/group/drecerca

    Gemma Pagès
    UAB

    ResponderEliminar